Ljekovita svojstva cimeta i korištenje cimeta kao ljeka

ljekovitost i ljekovita svojstva cimeta

Ukusan i mirisan, cimet je odličan lijek koji zagrijava i jača, ublažava hladnoću i prehladu, simptome povezane s prehladom te pomanjkanje životne energije. Oba tipa cimeta koriste se od davnine protiv proljeva, reumatizma, povišenoga tlaka, bolova u trbuhu i ženskih tegoba.

Narodni lijekovi iz davnine

Cimetova je kora tisućama godina vrlo cijenjen začin koji je u nekim razdobljima bio vredniji od zlata. Spominje se u Bibliji, a u starom se Egiptu koristio za balzamiranje i crnu magiju. Križari su ga donijeli u zapadnu Europu da bi se koristio kao začin za hranu i lijekove te za proizvodnju mirisa. U srednjovjekovnoj Europi preporučivali su ga kao afrodizijak.

Cimet u prahu umiješan u čašu mlijeka stari je lijek protiv dizenterije.

• Kao tonik za jačanje, cimet u prahu koristio se za ublažavanje umora, malaksalosti, melankolije, zimske letargije, slaboga krvotoka, impotencije i živčanih teškoća.

• Cimet se propisivao kao recept protiv kolere, na početku zaušnjaka, te za udisanje oboljelima od sušice.
Ako dodamo cimet mlijeku ono će imati izvrstan okus, a njime se ujedno poništava i svojstvo mlijeka da stvara sluz.

 

Unutarnja uporaba

Vrući napitak od cimeta potiče krvotok i izaziva znojenje pa sprječava ili liječi gripu, prehladu, katar, vrućicu i infekcije. Za prehladu i infekcije dišnih putova možete udisati cimetovo ulje. Učinak zagrijavanja i stimuliranja može se usmjeriti dodavanjem drugih lijekova: pomiješan s majčinom dušicom, miloduhom ili alantom dobar je za začepljenje i infekciju bronhija, a s kravačcem i kao lijek za neredovite i bolne mjesečnice, jako krvarenje, infekcije i leukoreju (bijelo pranje). Cimet zagrijava i stimulira probavni sustav, poboljšavaš probavu i umiruje koliku, proljev, mučninu, vjetrove i napetosti. Njegovi tanini zaustavljaju krvarenje pri krvarenju iz nosa i obilnih mjesečnica, te ublažavaju katar. Esencijalno ulje u cejlonskom cimetu (Cinnamomum zeylanicum) jedan je od najjačih poznatih antiseptika. Njegovo antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje sprječava i liječi akutne infekcije, uključujući cistitis, prehlade, bronhitis, afte i enteritis, bol u mišićima i kronične upale, kao što su kandidijaza i upala krajnika. Eugenol sadržan u ulju djeluje kao anestetik, pomaže ublažiti bol pri artritisu, glavobolji, bolovima u mišićima i zubobolji i kada se primijeni lokalno.

Vanjska uporaba

Od cimeta se može pripraviti dobra antiseptična vodica za ispiranje rezova, rana, ugriza i uboda, te protiv uši i kožnih infekcija.

 

ljekovitost i ljekovita svojstva cimeta

ljekovitost i ljekovita svojstva cimeta

 

 

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Ljekovita svojstva cimeta i korištenje cimeta kao ljeka. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar