Narodna vjerovanja i snovi

snovi

Snovi su usko vezani za svakoga od nas. Naravno da slike koje ne možemo kontrolisati zapanje nas do te mjere da se pitamo odakle one dolaze. Stoga, u svim narodima širom planete zemlje postoji mnogo običaja i vjerovanja kada je u pitanje tumačenje snova.

Kod našeg naroda i naših običaja snovi zauzimaju veoma važno mjesto. Od Vardara pa do Triglava, pa i dalje širom čitavog svijeta vjerovalo se kako snovi predviđaju dobre i loše svari koje nas mogu zadesiti. Narodska tumačenja snova variaju i drugačija su od sela do sela. Ono što je isto jeste da čak i danas mnogi uz prvu jutarnju kaficu vole da porazgovaraju o tome šta su te noći usnili i da to i dobro protumače. Takvi razgovori vezani su uglavnom za ženski rod.

U narodu se priča raznoliko čak i o pozama u kojima se zateknemo kada sanjamo, pa čak i doba noći u koje je došao san. Pa tako u nekim krajevima kažu kako je san koji dođe pred zoru istinit i to ako ga usnijemo dok ležimo na desnom boku, a u nekim drugim krajevima je suprotno i sl. Ovo je dosta prisutno i u narodnim epskim pjesmama, gdje se vjeruje kako su snovi koji su došli pred zoru upravo poslati od Boga. Slično tomu razlikuju se i tumačenje određenih pojmova koji se u snovima jave, pa u jednom selu ili kraju jedan pojam znači jedno dok u drugoj znači nešto potpuno drugo.

Kada već govorimo o narodskim tumačenjima snova, onda je bitno spomenuti da tu nema nikakvih pravila. U nekim krajevima kada se usnije neki lijep događaj ili predmet on znači upravo suprotno, tj najavljuje neki loš događaj, a kod nekih se to tumači kao dobro. Čak se u tumačenju ide do toga da je bitno koja se imena u snu usniju: Pa tako nije svejedno ako sanjate Mariju, Milicu, Dobrosava jer ta imena znače dobro, dok imena poput Grozde, Srđe, i slična grublja imena znače nešto zlo. Svi ovi pojmovi zapisani su i objavljeni u knjige koje su danas u narodu poznate kao – Sanovnik ili Sanjarica.

Narod snove ne tumači poput današnje nauke koja se snovima najviše bavi, a to je psihologija. Psiholozi i  ne vjeruju da snovi imaju proročka značenja nego samo da su odraz naše podsvijesti koja nas upućuje na neke emocije i dileme koje trebamo razrješiti ili samo  naglašavaju naše trenutno psihičko stanje. Frojd je začetnik psihološkog tumačenja snova.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Narodna vjerovanja i snovi. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar