Narodni ljekovi iz prirode za upalu krajnika

upala krajnika i prirodno lječenje

Krajnici ili tonzile su limfne žlijezde koje se nalaze s obje strane grla, a koje su dio imunološkog sustava. Postoje dvije nepčane mandule, koje se nalaze u usnoj šupljini i treća mandula (vegetacije), koja se nalazi iza nosne šupljine, u ždrijelu. Njihov zadatak je zaštita disajnih puteva i ždrijela od napada bakterija i virusa.
Kako dolazi do upale krajnika?

Do upale krajnika ili tonzilitisa dolazi uslijed njihova izlaganja mikroorganizmima koji izazivaju upalu. Uzročnici mogu biti bakterije i virusi, ali i alergije te poremećaji vezivnog tkiva.Nastupa s porastom temperature i jakom vratoboljom.  Osobito otežava žvakanje, gutanje i govor. Vrat pocrveni, nepce je natečeno, na nepčanim lukovima i resici nalaze se sitni čirići. Dolazi od nahlade, a kod mnogih ljudi od prirođene sklonosti ovoj bolesti.

Kod ove bolesti treba dva puta dnevno glavu napariti na kamilici, 3 dag na 2 litre vode. Nakon parenja glavu pokriti kakvom maramom, a tijelo za nekoliko sekundi octenom vodom oprati oko vrata staviti hladan oblog od pola octa i pola vode ili razmućene ilovače. Čim se oblog ugrije, treba ga promijeniti. Obloge suhim previti. Jednom dnevno treba uzeti dobro toplu kupku za noge do koljena sa odvarom od trina, za 15-20 min., nakon te vruće kupke 1 min. u hladnu vodu staviti noge i kretati kao da se gazi po vodi. Pranja octom i vodom dnevno 5-6 puta ponoviti. Svaku večer prije spavanja 1 minutu po hladnoj vodi gaziti.

Svakih četvrt sata grlo izgrgljati s odvarom od 25 g kadulje, 25 g preslice, 25 g isjeckanih zelenih omorikinih češera i 4 žlice meda na 1 litru vode, pola sata kuhati.

Svakog sata treba uzeti po 1 žlicu čaja od 2 žlice samljevenog sjemena od žutilovke svinjduše prosenjače (TrigonUm Foenum graecum L), 1 žlica samljevenog sjemena od komorača (Foeniculum officinale All), 2 žlice meda i pola litre vode, ki-pućom vodom preliti, 2-3 min. kuhati. Dnevno uzeti 5-6 puta u malu žlicu pola meda i pola limunova soka, osobito odmah nakon parenja djeluje.

I Limun čisti, a med liječi i razara čiriće. 2-3 dana najbolje ništa ne jesti, osim malo mlijeka. Na stolicu treba paziti eventualno klizmu uzeti.

I Za grgtjanje umjesto navedenog čaja dobro je uzeti i čaj od 1 žlice samljevenog sjemena grahotuše, s četvrt litre kipuće vode  preliti i  i žlicom meda 1-2 min. kuhati pa procijediti  ovaj čaj  hladi, blaži bolove, jača glasovnice i sluzne žlijezde.

Johtno (Aimus glutinoca Gaert) lišće uzima se skuhano kad u grlu boli ili kad kroz uši boli. Mjesto da se skuha, može se i samo malo ugrijati. Kad u grlu boli, lišće se oblaže, a ona se voda od njega pije.

Griobolja se liječi ako se vrat izvana obiaže lišćem od divizme (Verbascunt Thapsus L), a čajem od te biljke se grglja.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

2 komentara

Trenutno imamo 2 Komentara on Narodni ljekovi iz prirode za upalu krajnika. Ostavite nam komentar ili prijedlog o ovoj temi?

  1. najbolji je limun i med

  2. Sve mi se svidja, moj savjet je za grlo kadulja Ispirati, nekoliko puta dnevno i pastele isa moss, pozzz

Ostavite komentar