Prirodni ljekovi za slabokrvnost ili anemiju

Slabokrvnost ili anemija prirodni recepti

Teško je u prošlosti suvremena medicina pronalazila putove, kako do umova, tako i do džepova seoskoga stanovništva. Stoga se čovjek uzdao u Boga, te seoslanjao i veoma često bio ovisan o darovima i izdašnosti prirode. Naročito se to odnosilo na blagotvorna i ljekovita svojstva nekih biljaka u narodnoj medicini i alternativnom, tj. prirodnom liječenju. Često su ljudi uz ljekovita nekim biljkama pripisivali i magijska svojstva, pa su poznavatelji takvih biljaka i trava bili cijenjeni i štovani u svojoj sredini.

Kasnije je i suvremena medicina pokazala, pa i jedan dio svojih istraživanja utemeljila na spoznaji o učinkovitom djelovanju pripravaka (masti, kreme i čajevi) od nekih biljaka i trava u liječenju raznih bolesti.

Slabokrvnost

Slabokrvnost ili anemija prirodni recepti

Slabokrvnost ili anemija prirodni recepti

Slabokrvnost ili anemija je medicinsko stanje nedostatka željeza koje je sastavnih dio hemoglobina, koji se pak nalazi u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima. Hemoglobin služi za prijenos kisika do svake stanice u organizmu. Dakle ukoliko nema željeza, dolazi do poremećaja stvaranja hemoglobina, odnosno eritrocita, što znači i manji protok kisika u cijelom organizmu, što dovodi do različitih poremećaja u organizmu.

Anemija se obavezno mora liječiti dodatnim unosom željeza i pravilnom prehranom bogatom željezom, no poznato je da mnoge osobe lošije podnose uzimanje željeza, te imaju problema s mučninama i probavom. Jedan od načina na koji možete liječiti anemiju je upotreba različitog ljekovitog bilja koje je samo bogato željezom ili pak pomaže pri boljoj apsorpciji željeza u organizam, što ponekad nije lak zadatak.

 

Narodni ljekovi za slabokrvne

Na sitno nasicat dvi tri mrkve, šaku petrusimova lista, jednu dvi jabuke i uto iscidit mliko od ajdučke trave (stolisnik) i dodat kašiku meda i to ist svaki dan.

Ili isicat tri kašike lista od koprve i držat u vrućoj vodi po sata, ocidit i pit svaki dan po dva tri puta.

Ili razmutit dvi kašike meda u ćikari mlika i to pit.

Žuta kiselica (lat. Rumex crispus)

Radi se o biljci koja se naviše preporučuje za liječenje anemije, makar se radi o biljci koja se smatra korovom i koju najčešće možemo pronaći nepokošenim livadama i uz rub ceste. Žuta kiselica u sebi sadrži velike količine željeza te može biti vrlo u liječenju željeza posebno kod trudnica.

Osim velikih količina željeza, žuta kiselica sadrži tanine, smole, glikozide, oksalate.. Također, sadrži vitamine A i C, te kalcij i pomaže u oslobađanju željeza iz jetre.

Alfalfa (lucerna, lucerka)

(na gornjoj slici) Biljka lijepih ljubičastih cvjetova – alfalfa – vrlo je ljekovita kada se uzima u obliku kapsule, a vrlo često se nalazi u dodacima prehrani koji trebaju pomoći u poboljšanju sastava krvi. Doze alfalfa pilula su često vrlo visoke pa se ne preporučuje njihova upotreba dulje od 18 dana.

Kopriva

Ova nimalo privlačna biljka od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. I iako njeno branje nije niti malo ugodno, može se skuhati i spraviti poput špinata za jelo ili pak posušiti i spraviti u obliku čaja. U trgovinama se može kupitijoš u obliku tinkture i kapsula. Kada se spravlja čaj od koprive, najčešće se dodaje lišće malina i slama zobi ili pak sjeme anisa koje poboljšava svojstva koprive.

Korijen maslačka i čička

Za liječenje anemije vrlo često se koristi kombinacija korijena maslačka i čička. Sreća je u tome što su i ove biljke vrlo raširene u prirodi i vrlo poznate, pa njihov pronalazak nije težak. Ova dva korijena pomoći će u apsorpciji željeza iz hrane.

Gorčica (lat. Gentiana lutea)

Ovo je još jedna biljka koja je još od davnina poznata za poboljšanje svojstva krvi, odnosno anemije. Ona stimulira probavni sustav kako bi lakše apsorbirao željezo iz hranjivih nutrijenata. Dodajte jednu žličicu suhe gorčice u prahu u 4 decilitra vode i popijte pola sata prije jela.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Prirodni ljekovi za slabokrvnost ili anemiju. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar