Tradicionalni hrvatski recepti za pripremu šarana

Tradicionalni-recepti-za-šarana

Vratit ćemo se malo u vrijeme naših baka i njihovog načina života pripremanja jela. Recepti za jela su tradicionalni starohrvatski po kojima su brojne generacije pripremale svoja jela.

Tekst je pisan starohrvatskim dijalektom od prije nekih 150 godina.

Krap (šaran) prokuhan

Krapa (Karpfen) na hrbtu razkolji, žuć mu izvadi, nasoli ga i ostavi tako dva sata poslie ga obrisi, polij maslacem, posiplji ribanom žemljom, smiešanom s miro-dijami i opet ga polij, te na roštilju speci.  Od vrhnja, octa i limunskoga soka napravi umaku, njom pečena krapa polij i pošalji na stol.

Krap (šaran) prokuhan drugačije

Krapa razčini, poreži, operi, nasoli i octom polij zatim u šerpu uzmi octa i vode malo, soli, lovorova lista, ružmarina i peršina, pa dobro prokipi a onda unutar stavi krapovinu, neka se prokuha.

Krap (šaran) u zelenoj umaci

Krapa, bivšega jedan sat u razsolu, prokuha s pol vina pol vode, gospinom travicom, prprom na zrnju, mirodijami pa ga onda ohladi. Umaku mu napravi ovako: Skuhaj prgišće zelena peršina i toliko krosuljice  pa tu vodu prociedi zatim pet sardela operi, ostruži a toliko krapova te uzmi tri tvrdo kuhana jaja sve to u mužaru stuci i na sito prognječi, pa onda s nekoliko žlica ulja i nešto ocrta smiešaj i po krapu polij.

Krap magjarskom pripravom

Sriedinu krapa osoli i metni u šerpu s toliko vode i octa, da riba jedva bude pokrivena, pa se neka polagano kuha. Na maslacu upirjani luka črljenca, pridaj na kavnu žlicu paprike, koja se takodjer mora pirjaniti, na to nalij ribje juhe i pol mjerice sladkoga vrhnja da se prokuha, onda odgrabi i umaku prociedi. Krapa metni na zdjelu, malo umakom prelij, a što ostane pošalji napose u umačnici na stol.

Krap češkom pripravom

Liepa krapa operi, opusti mu krv i primi ju u lončić, u ribu nalij malo octa, da joj se krv izciedi, onda ju osoli, pa neka se u šerpi prokipi, na to nalij dvie česti pive i jednu octa te metni poduguljasto porezana peršinova korena, črljenca, celera, gospine travice, lovorava lišća, prpra na zrnju, karamfilja i mirodija, limunskih korica, komad sladora i orahove jezgre to pokrij da se jedan put prokuha. Onda prgišće mrvica od naribana crna kruha oprži na maslacu, metni onamo pa i krv; zatim ribu poreži na komade i metni da kipi koj četvrt sata, a onda ju poredi u zdjeli i polij umakom.

Krap na hladetini češkom pripravom

Živa krapa očisti, krv mu opusti i primi ju u lončić, u kom je dobra octa krapa poreži u velike komade, osoli i ostavi tako. Zatim veliku mrkvu, čljenca, peršinova korena i celera poreži u rezance i u ponjvi na plamenu neprestano miešajuć liepo oprži, a onda stavi u šerpu, nadolij litrom kipuće pive, pridaj žlicu meda, mirodija, tučena prpra i sitno izrezane limunske korice. Na to metni ribu, pridaj za kavnu žlicu octa i ostavi ribu da se dobro prokuha. Napokon složi ribu u duboku zdjelu samo glavu ostavi, da se još dalje kuha u drugoj šerpi zaprži rumeno žlicu meda ili nešto sladora, pridaj prgišće tučenih oraha i sačuvanu krapovu krv pa to sve stavi u umaku, ostavi ju da još nekoliko varova prokipi, a onda ju po ribi i metni sve na hladno mjesto, da se spača.

Krap na kiseljaci

Krapa očisti, razkolji ga s jedne i druge strane ali tako da se ipak drži, osoli ga, namaži raztopljenim maslacem, peci na roštilju i početo polievaj maslacem pa kad liepo zarumeni i kad je pečen, metni u zdjelu umaku od kiseljače i na nju ribu.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Tradicionalni hrvatski recepti za pripremu šarana. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar