Tradicionalni recept za punjenu pečenu gusku

Pečena guska bakin recept

Guska je građom slična patki, tako da se i reže na isti način Ako je namjeravate peći, odaberite mladu i debelu. Uobičajeno je da se guska nadijeva kestenima. Za vrijeme pečenja izdvojite suvišnu masnoću iz umaka. Guščja mast je vrlo cijenjena i jede se namazana na kruh. Uz meko kuhana jaja guščja mast može izvrsno zamijeniti maslac na kruhu.

Guska se priprema kao i patka; sitninu izdvojite, vrlo pomno joj opalite kožu, a zatim istrljajte bijelom krpom i pripravite nadjev. Očistite želudac, izrežite i ogulite vanjsku i unutarnju kožicu, a mesnati dio sitno skosajte na dasci za rezanje. Izvadite srce i jetru kojoj odstranite žučni mjehur. Srce također usitnite i dodajte želucu. Iz guske izvadite sve salo unutrašnjost pobrišite bijelom krpom posolite je i popaprite. Odvojite jedan dio sala – oko 150 g – izrežite ga i stavite u tavu da se otopi, a potom dodajte skosanu malu glavicu luka (veliku kao orah) i jedan kozjak. Popržite na laganoj vatri miješajući drvenom kuhačom, zatim dodajte sitno izrezani želudac i srce. Nastavite dalje pržiti dok usitnite 3 grančice peršina, a potom i jetra; jetra pomiješajte s peršinom Kada su luk i želudac prženi, maknite tavu s vatre, dodajte jetra i peršin, posolite, popaprite pa sve dobro umiješajte vilicom. Već ranije ste pripremili 500 g kestena, skuhali ih u slanoj vodi, a zatim im ogulili vanjsku koru i unutarnju pokožicu. Također ih pridodajte nadjevu; oni će upiti svu masnoću iz nadjeva; umiješajte ih lagano da se što je moguće manje zdrobe. Pospite sve sa 7 do 8 listića majčine dušice i 4 do 5 komadića lovorova lista. Sada je nadjev gotov kušajte ga i ukoliko smatrate da je dobro začinjen ispunite njime gusku i zašijte otvor kuda ste je punili Svežite krila i batake, premažite je maslacem, posolite i stavite u veću posudu za pečenje. U dobro ugrijanoj pećnici potrebno je dvadesetak minuta da se ispeče oko pola kilograma mesa, to znači da vrijeme pečenja ovisi o težini guske. Nadgledajte gusku dok se peče, podlijevajte pomalo kipućom vodom da bi se otopila masnoća koja se zapekla na stijenkama i dnu posude. Gusku češće zalijevajte ovim umakom okrećući je sa svih strana. Ako ne želite da umak bude mastan, odvadite žlicom dio gornjeg masnog sloja i spremite ovu ukusnu masnoću za mazanje na kruh ili da njome začinite povrće.

Ako ste odabrali punašnu gusku s dosta mesa na prsnoj kosti moći ćete izrezati veći broj odrezaka čistog mesa. Nadjev složite u obliku piramide u sredini pladnja, a meso poredajte okolo, ili obrnuto. Prelijte s nekoliko žlica umaka koji ste prethodno kušali, a ostatak izlijte u zdjelicu za umak i poslužite istovremeno kada i meso.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Tradicionalni recept za punjenu pečenu gusku. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar