Najpotpuniji recept za slavonski čobanac

slavonski čorbanac

Kada se odlučite kuhati čobanac baš prema ovom receptu, konačno ćete napraviti pravi, nezaboravan okus jela koji se u Slavoniji po novom zove još i ‘pastirac’. Kao prvo, važno je odabrati pravu posudu. Bilo da se radi o kotliću ili o loncu, treba biti dva puta veći od potrebne količine čobanca. Meso mora biti samo od četveronožnih životinja, a najbolje je staviti trećinu govedine i dvije trećine svinjetine i to ne previše mlade.

 

Imate li prijatelja lovca, ogrebite se za malo divljači, ali nikako previše jer u protivnom jelo može postati prekiselo. Sveukupna količina mesa treba biti oko dvadeset dekagrama po ustima. Meso je potrebno pripremiti tako da se malo posoli i pobiberi i stavi u posudu u kojoj je do polovica vode, a potom još dodati i sušenog lovora te bibera u zrnu i malu žličicu jabučnog octa. Uz ovo dodati i bijelog i crvenog nasjeckanog luka te sve pokriti čistom krpom i staviti da se hladi u podrumu. Kada ste već u podrumu, svakako pogledajte zalihe bijelog i crvenog vina, a ako imate i malo slavonske travarice ili kakvu drugu žesticu, progrgljajte zbog mirisa jabučnog octa i začinskih trava koje su vam nadražile grlo.

 

Iz zamrzivača izvadite nekoliko svinjskih nogica, najbolje od starije svinje i ostavie ih da se odmrznu. Uz ovo pripremite i papar, sol, slatku crvenu papriku (po jednu veliku žlicu na litru vode), ljutu papriku, senf, par svježih feferonki, kocku goveđe juhe, lovor list, omanji krumpir, crvenog luka (ako je velik kao šaka po jednu glavicu na litru vode), malo bijelog luka, par žlica brašna, velika žlica pasiranog paradajza po litri vode (ali ako ste stavljali divljač, koristite samo jednu petinu paradajza!), malo vegete, ljutog ajvara, šaka suhih vrganja na deset litara čobanca (mogu i svježi, ali i šampinjoni), tijesto pužići ili makaroni. Sve stavite na jedno mjesto gdje vam ujutro neće smetati za kuhanje kave.

 

Sutradan, nakon maksimalno dvije kavice, donesite meso iz podruma, ocijedite ga, izrežite na kockice, kosti odvojite od mesa, dobro operite. Sve kosti, nogice od svinje i eventualna masnoća koriste se. Luk nasjeckajte što sitnije, a na dno lonca stavite malo ulja i na njega luk te na vatru ili plin (plin je bolji jer održava stalnu temperaturu). Miješajte drvenom kuhačom dok luk ne porumeni, a eventualne suze od luka isperite s jedan decilitar frankovke kroz grlo. Kada luk potpuno omekša dodajte meso, nogice i kosti te ulijte hladnu vodu (dodajte do 40 posto više vode od željene količine jela, jer će dio kuhanjem ispariti, a u spremanju čobanca nije dozvoljeno dodavati još vode naknadno). Kad sve zakuha pojavit će se pjena i ne baš ugodan miris mesa, a pjenu možete skidati jušnjačom ili je samo promiješati. Vatru smanjite na lagano i u šalici hladne vode razmiješajte goveđu kocku te u nju dodajte sol, biber i lovorov list (na 10 litara oko 4-5 listova), feferonku, ljutu i slatku papriku te sve zajedno ulijte u čobanac. Krumpir i bijeli luk sitno nasjeckajte i dodajte u smjesu koja se kuha. Crvenu papriku, sol i papar možete dodavati u više navrata. Nakon ovoga dodajte i gljive. Sada se već širi ugodan miris čobanca pa će vjerojatno susjedi i slučajni prolaznici početi istezati vratove. Obavezno miješajte svakih pet do deset minuta, posebice po dnu, kako se ne bi zagorilo i uhvatilo za posudu.

 

Nakon dva i pol sata kuhanja probajte je li meso kuhano, odnosno izvadite kost i ako meso otpada s nje, izvadite sve kosti s kojih skinete preostalo meso, kosti date psu, a meso vratite natrag. Nogice također izvadite i skinite meso s njih koje ćete vratiti u lonac, a kosti možete opet dati psu. Nakon tri do tri i pol sata počnite s kuhanje tjestenine, a za to vrijeme dotjerajte čobanac – ako je potrebno još soli ili bibera te u šalici hladne vode razmutite žlicu senfa, žlicu vegete, žlicu ljutog ajvara i sve to ulijte u čobanac. Na kraju u hladnoj vodi razmutite žlicu brašna na litru čobanca i sve to ulijte u jelo kako bi dobilo željelu gusoću. U ovom je trenutku veoma bitno miješati po dnu da brašno ne zagori.

 

Ako je čobanac preslan ogulite krumpir i prerežite ga na pola te ubacite u jelo jer krumpir na sebe veže sol. Ako je čobanac prekiseo zbog paradajza ili previše divljači, dodajte malo sode bikarbone. Ako nije dovoljno kiseo, spustite se do podruma i donesite malo vina (najviše decilitar!) koje ćete uliti u čobanac.

 

Poslije čobanca preporučuje se vina frankovka i to čista, a pola sata nakon ručka gemišt od frankovke. Živjeli!

 

 

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

2 komentara

Trenutno imamo 2 Komentara on Najpotpuniji recept za slavonski čobanac. Ostavite nam komentar ili prijedlog o ovoj temi?

  1. to je slavonska kuhinja i dobra klopica…..

  2. zvući fascinantno,samo me buni zlica,manja kavina ili veća

Ostavite komentar