Tradicionalni recept za punjenu domaću patku

Punjena patka

Patka punjena krvlju je na vrlo visokoj cijeni u svijetu. Moj recept je u stvari oponašanje načina na koji to jelo pripravljaju u poznatom pariškom restoranu »La Tour d’Argent«, ali ćemo se i njime zadovoljiti u pomanjkanju boljeg.

Potrebno je nabaviti patkicu koja ima mekano meso, inače bi se morala tušiti kao kad pripravljate golubove. Takvu patkicu možete dobiti samo na selu ili ako ste u dobrim odnosima s trgovcem koji prodaje perad. Nakon što ste je priredili – osmudili, izvadili utrobu, pažljivo skupite krv koja se zadržala u plućima u jednu malu posudicu; dodajte joj i jetricu kojoj ste izrezali žučni mjehur. Očistite želudac, ogulite mu unutarnju kožicu pa ga na dasci sitno narežite. Izvucite srce i također skosajte. Rastopite komad maslaca u tavi na laganoj vatri, dodajte mu malu glavičicu luka i jedan kozjak sitno isjeckane kao i listiće od tri grančice peršina.

Miješajte drvenom kuhačom i polagano pržite dok do kraja sasvim usitnite srce i želudac sa 75 g slanine bez kožice. Zatim ih dodajte luku u tavi, poklopite i pržite još 6 do 8 minuta, a za to vrijeme zdrobite jetricu i umutite s krvlju da dobije izgled kašice. Otklopite tavu, promiješajte, posolite, popaprite, pospite sa 6 do 8 listića majčine dušice i 3 do 4 komadića lovorova lista.

Dodajte šaku krušnih mrvica koje ćete dobiti na taj način da sredinu starog kruha istrljate među dlanovima. Vilicom sve dobro umiješajte a na kraju dodajte jetricu umućenu s krvlju. Maknite s vatre, posolite, popaprite, i, ako vam se nadjev ne čini dovoljno gust, dodajte još malo krušnih mrvica Ispunite patkicu ovim nadjevom, začijte gusto otvor na trbuhu, vratu i zatku.

Učvrstite batake kao i vrhove krila s vratom, premažite patkicu maslacem s obje strane i ostavite da se peče kao u prethodnom receptu 1,15 do 1 sat i 30 minuta Nadgledajte umak da ne bude premastan, polijevajte njime meso češće, a povremeno ulijte i pomalo kipuće vode. Kušajte umak, okrečite patkicu sa svih strana i kada je izvadite i izrežete, složite nadjev u oblik piramide u sredini toplog pladnja, a meso poredajte uokolo. Umak prelijte u posebnu zdjelicu osim dvije do tri žlice koje su vam potrebne da polijete meso i nadjev. Salata od potočarke začinjena limunom izvrsno pristaje uz pečenu patku.

Svojim komentarom, prijedlogom nam pomažete u daljnjem radu!

Hvala što čuvate našu tradiciju!

Nema komentara

Tradicionalni recept za punjenu domaću patku. Molimo ostavite komentar ili prijedlog na ovu temu!

Ostavite komentar